Historie

Vang orienteringslag ble stiftet på Ormseter 26. oktober 1945. 

Vincens Steen var den første formannen. Det første treningsløpet ble arrangert søndag 4. november samme år. Start og innkomst var lagt til Mangerud (like ovenfor Korslund). Kartet var et "tyskerkart" som var forstørret opp fra et rektangelkart i målestokk 1: 100000 til 1: 50000, men detaljene var de samme.

Sitt første store o-løp arrangerte klubben St.Hans aften 1946 på Raumyra. Dette var den første o-stafetten som ble arrangert i distriktet. Sitt første kretsløp arrangerte laget fra Lageråkvisla 20. oktober 1946.

På bakgrunn av flere vellykkede arrangement fikk Vang æren av å arrangere tidenes første NM for damer. Det løpet gikk søndag 19. september 1948 med Malungen i Stange som samlingsstedet. Løypa var 6,5 km og hadde 4 poster. Det var kortbølgesendere på alle postene slik at en i målområdet kunne følge løpets gang. NOF-sjefen ga Vang mange lovord om løpet. Spesielt trekte han fram sambandstjenesten: "Det er første gang jeg har sett dette virke helt perfekt", sa han. Vang stilte med 4 deltakere som alle leverte fine prestasjoner. Best av dem ble Liv Koller med en sterk 4. plass. Denne plasseringen førte til at hun ble uttatt til det første uoffisielle Nordiske mesterskap som ble arrangert i Finland. Her ble hun beste norske deltaker.

Nå fulgte mange fine år for Vang i o-løypa. En kan trygt si at klubben var det ledende o-laget på Hedmarken. I 1952 ble Vang tildelt det prestisjetunge NM for senior for menn. Løpet gikk av stabelen 21. september i Raufjellshælla med Bringbusetera som samlingssted. Etter løpet kunne Jon Fossum fra Asker motta H.M. Kongens pokal. "Årets NM er det beste som er holdt her i landet", skrev "Sportsmannen". NOF-sjefen fulgte i sitt takkebrev opp med å skrive: "Dette er det beste NM vi har hatt etter krigen." Løpsleder var Kristian Busterud, løypeleggere var Erik Rosenberg og Peder O. Pedersen og sjef for det flotte premiebordet var Gudbrand Skjeset.

I årene som fulgte arrangerte Vang sine årlige krets- eller nasjonale løp. "Myrtrampen" ble første gang arrangert i 1957 på Tørbustilen og er siden arrangert hvert år med unntak av et år. Det året avholdt Vang KM i stafett på den tiden Myrtrampen tradisjonelt ble avviklet. (Neste år er det altså jubileum for vårt kjære storløp.)

"Myrsprinten" er mye yngre. Den ble første gang avviklet i 1995 på Haugsetra.

På arrangementsiden er det i skiorientering at klubben vår de siste årene er blitt en av de ledende i landet. Det største løpet klubben har arrangert er det Åpne Nordiske Mesterskap i 1991. Løpere fra over 10 land deltok i dette løpet som også økonomisk ble en stor suksess for laget. I 1996 arrangerte Lillehammer VM i skiorientering. Uka før hadde Vang på Gåsbu utvidet Norgescupløp hvor store deler av verdenseliten var på plass for å få trening i terreng som lignet Lillehammer. Norgesmesterskap har klubben arrangert i 1994 og i 2004. I 2006 arrangerte vi NM-stafettene. I tillegg har laget arrangert mange Norgescupløp. 

Det er vanskelig å trekke fram enkeltløpere fra klubbens rike historie, men vi våger oss på å nevne 5 løpere i kronologisk rekkefølge:

Jens Engom var på 1950-tallet en fargerik og ruvende o-personlighet svært nær landslagsplass. Med sin humor og sine saftige replikker ble han et begrep langt utenfor kretsens grenser.

Per Kristian Ekeberg ble klubbens første norgesmester. I Norgesmesterskapet for junior som i 1976 ble arrangert i Løten dro han tittelen i land. 

Jan Ola Pedersen har i de siste 20 årene vært en av fylkets absolutt beste løpere med 6. plass i langdistanse NM i 1992 som det sportslige høydepunkt. I tillegg er og har han vært en virkelig ildsjel og sterk miljøfaktor i klubben. 

Lars Skjeset er den løperen vår som kan vise til de største prestasjonene i fot-o-løypa. I aldersbestemte klasser tilhørte han gjennom årene toppsjiktet i landet i sin klasse. I siste året i juniorklassen (2003) ble han Norgesmester både i klassisk og i natt-o. Dette året var han på Norges lag som vant sølv på stafetten i VM og han ankret inn til gull i stafetten for Norge i Nordisk mesterskap. I sitt første år som senior i 2004 ble han nr. 5 i NM sprint. Det er med glede og spenning vi følger hans videre klatring mot verdenstoppen, nå som NTNUI-løper. 

Tommy Olsen tilhører i skiorientering det absolutte toppsjiktet ikke bare i landet, men også internasjonalt. I 2003 ble han Vang o-lags første Europamester. I 2005 og 2006 hentet han hjem nye Norgesmestertitler til klubben vår.

 

Stafettlaget i skiorientering for herrer har også kastet glans over klubben vår. 11 ganger har laget blitt blant de 10 beste i disse NM stafettenes 18 årige historie. De fire siste årene er det blitt pallplasseringer, sølv i 2005, bronse i 2004, 2006 og 2007. Kenneth BilstadLars Skjeset og Tommy Olsen var på laget i "medaljeårene". På adelskalenderen for disse stafettene ligger Vang o-lag på 7. plass.

Klubben har gjennom årene utnevnt følgende æres-medlemmer: Reidar VendkvernOlav J. BjørgaasPetter RosenbergPeder O. PedersenKristian Busterud og Gudbrand Skjeset.

Da Vang skiløperforening i 1986 kunne innvie sitt flotte skistadion, fikk o-laget leie et rom i administrasjonsbygget. Dette klubbrommet hadde laget vårt fram til 2000. Det året tok klubben over den tidligere tidtakerbua på langrennsstadion som sitt eget klubbhus.

Vi kan ikke avslutte denne historiske oversikten uten å nevne den dominerende posisjonen som herrene våre har og har hatt på kretsnivå de siste årene.

Hvis du vil lese mer og grundigere om o-sportens barndom i Vang til og med NM i 1952 viser vi til artikkelen vår på 13 sider i Vang Historielags årbok for 1995. Vi jobbet mye med den.


Mange flere sider innenfor den organiserte o-sporten i bygda vår kunne sikkert vært tatt med, men i denne omgang har vi valgt å stoppe med dette. Imidlertid er vi åpne for innspill fra dere "der ute". Så kan vi gå inn og utfylle og korrigere denne historien.

Thorvald Sæhlie og Oddvar Dalby

Skiføre